5. Hoe test ik een parfum het best uit?

5. Hoe test ik een parfum het best uit?

Parfum testen

Parfums uitproberen is een leuke bezigheid, maar soms ook best lastig. Kom er maar eens achter welke geur bij je past, terwijl er zoveel te kiezen valt. 

 

Parfumtype

Om gericht te kunnen zoeken naar een parfum is het vooral belangrijk om te weten welke type parfum jij lekker vindt. Ga je voor bloemig of toch voor een fris geurtje? Als je dit weet, kun je al veel afstrepen en specifiek op een geurgroep gaan zoeken. Ook kun je op internet op zoek gaan naar tests om jouw parfumtype te bepalen. Niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wel leuk om te doen.

 

Interactie huid en parfum

Iedere huid heeft een eigen interactie met het parfum. Daarom kun je parfum het beste direct op de huid testen. Wil je meerdere parfums proberen, dan is het raadzaam om de papieren staaltjes te gebruiken. Niet vergeten de naam van het parfum op het staaltje te zetten, want geheid dat je het anders later niet meer weet. Heb je een geurtje ontdekt dat jou goed bevalt, test het dan ook altijd nog op de huid. De uitwerking van parfum op de huid is anders dan op een papiertje.

 

Test de geur altijd bij jezelf!

Je kent het vast wel, bij een collega ontdek je een geurtje wat heerlijk ruikt en jij besluit dat parfum ook te kopen. Maar wat blijkt? Zodra je het geurtje bij jezelf opspuit, valt de geur erg tegen. Zoals in het vorig punt ook al benoemd heeft elk parfum een interactie met de huid en die kan bij iedereen anders uitpakken. Test dus altijd het parfum op jouw huid, voordat je tot aanschaf over gaat. Dit voorkomt teleurstellingen!

Niet teveel geuren testen
Probeer niet meer dan 3 geurtjes per keer. Dit is namelijk het maximale wat jouw neus aan geuren nog goed kan onderscheiden. Wil je wel meer parfums proberen? Ruik dan tussendoor aan de geur van koffiebonen, dit heeft een neutraliserende werking.

Ruik niet uit het flesje
Ruik jij altijd aan het flesje parfum om de geur te testen? Niet doen! Op deze manier ruik je voornamelijk de alcohol en de eerste geurnoten en krijg je dus geen goede indruk van het parfum.

Gebruik geen eigen parfum
Misschien logisch, maar gemakkelijk om te vergeten; draag geen parfum als je een nieuwe geur wilt uitzoeken.

Test aan het einde van de dag
Ga aan het einde van de dag een geurtje uitzoeken. Op dat moment is je reukvermogen op zijn best.

Niet wrijven
Vaak doe je het automatisch, even de polsen over elkaar wrijven nadat je hier parfum op hebt aangebracht. Dit maakt de geurmoleculen kapot, waardoor ook de geur ‘beschadigd’. Niet doen dus.

De geur haar tijd geven
Ruik na 15 minuten nog eens. Dan ruik je namelijk de basisnoten van het parfum. Dit zijn de geurnoten die een paar uur blijven hangen

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x