1. Wat is het verschil tussen een eau de parfum en een eau de toilette?

1. Wat is het verschil tussen een eau de parfum en een eau de toilette?

Een passend  parfum of eau de toilette dragen zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt. Het zegt iets over je persoonlijkheid en kan bijvoorbeeld bij sollicitaties helpen dat je representatief overkomt. Ook in sociale activiteiten kan een goed gekozen parfum wonderen doen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste date of dat belangrijke zakenevenement.

Wat is het verschil en welke moet je kiezen?
Er bestaat wel degelijk een groot verschil!
Bestanddelen
Een geur bestaat uit verschillende bestanddelen, waaronder geurbestanddelen, alcohol, water, kleurmiddel en fixatiemiddelen. Des te meer geurbestanddelen de geur bevat, des te intenser deze ruikt. De geurbestanddelen, die ‘verpakt’ worden in de alcohol, zijn namelijk de bestanddelen die blijven hangen op de huid. Als er meer van deze bestanddelen in een geur zitten, kun je er langer van genieten.

Alcohol
Dat de bestanddelen ‘verpakt’ worden in alcohol heeft ook als gevolg dat je, als de geur net hebt opgespoten, eigenlijk alleen maar alcohol ruikt. De echte geur van het parfum komt dan ook pas iets later tevoorschijn. Ben je dus luchtjes aan het uitproberen, wacht dan altijd even totdat de alcohol verdampt is voordat je een beslissing maakt.

Verschillen
Dit zijn de verschillen tussen eau de toilette en eau de parfum:

  • Eau de cologne heeft 2-5% geurbestanddelen en blijft zo’n twee uur hangen.
  • Eau de toilette heeft 5-10% geurbestanddelen en blijft zo’n vier uur hangen. ‘Voelt’ een stuk minder zwaar en ruikt frisser.
  • Eau de parfum heeft 10-15% geurbestanddelen en blijft zo’n zes uur hangen.
  • Parfum 20-40% geurbestanddelen en blijft meer dan acht uur hangen.

Houd je wel van een intense geur, dan kun je dus beter voor een echt parfum kiezen.
Parfum blijft op deze plekken veel beter hangen

Het is een vast onderdeel geworden van menig vrouwenritueel: het parfum opspuiten. Nadat je je ‘s ochtends hebt opgefrist, kleding aan hebt gedaan, make-up hebt aangebracht en deodorant op hebt gedaan, is het tijd voor de finishing touch: een lekker luchtje. Echter is er aan het eind van de dag weinig van dat lekkere luchtje te bekennen.

Zeker wanneer je flink in de buidel hebt getast om een bepaald luchtje aan te schaffen, wil je hier toch zelf wel de vruchten van plukken en wil je die dure Victor & Rolf of Chanel aan het eind van de dag ook nog ruiken. Soms is dit helaas niet het geval. Mogelijk spuit je je parfum op plekken waar die niet het beste blijft hangen.

Dé juiste plekken
Omdat wij willen dat je optimaal van die lekkere geur kunt genieten, sommen wij even kort op op welke plekken je dat luchtje dan wél moet spuiten zodat de geur veel langer blijft hangen. Komt-ie: achter je oor, in je hals, aan de binnenkant van de pols, aan de binnenkant van je elleboog. En… deze is een beetje ongewoon: in je haar. Hoewel eerst genoemde plekken ook ideaal zijn voor een spuitje parfum, zweet je op die plekken wel. Zo is het mogelijk dat je de lekker geur er als het ware uitzweet. Maar je haar… dat zweet niet! En daar blijft de geur superlang hangen. Denk maar een aan de een avondje frituren. De volgende dag hang de geur nog in je haar. Dus, kies een aantal van die plekken uit (niet allemaal, anders verander je nog in een wandelende parfumerie) en de geur blijft de hele dag aanwezig!

Waar komt parfum vandaan?
Parfum zoals wij het nu kennen, heeft volgens de meerderheid van de theorieën zijn oorsprong in Egypte. De oudste gevonden parfum dateert van voor 3100 v. Chr. en bestond uit hars van naaldbomen en plantaardige vetten.

Wat zijn de belangrijkste grondstoffen van parfum? 
Er zijn drie belangrijke grondstoffen te onderscheiden in parfum en dat zijn plantaardige (bloemen, wortels, bladeren en takken), synthetische (menthol, fenyletyl-alcohol, methylbenzeen en aldehyden) en dierlijke grondstoffen (muskus en castroreum).

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x