Adoenia

Manuele Massage Therapie

Touching Childcare

De methode van Touching Child Care is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar het hormoon oxytocine. Dit hormoon komt o.a. vrij bij zachte, respectvolle, gewenste aanraking. Oxytocine wordt ook wel het hormoon van rust, genezing en herstel genoemd. Het zorgt ervoor bijvoorbeeld voor dat je je rustig en ontspannen voelt. Dat je concentratie verbeterd en je je meer verbonden voelt met jezelf en de mensen om je heen.

Daarnaast breekt oxytocine stresshormonen zoals cortisol, testosteron en adrenaline af. Heb je teveel van deze stresshormonen dan kan dat onder meer leiden tot agressief, onrustig gedrag, pestgedrag en een verhoogde prikkelgevoeligheid. Het beruchte korte lontje.

Als kinderen elkaar op een zachte, respectvolle manier masseren komt, zowel bij de masseur als de ontvanger, o.a. het hormoon oxytocine vrij. Om onderlinge kindermassage in een groep kinderen mogelijk te maken heeft Touching Child Care een map ontwikkeld met daarin aanraakspellen, massageverhalen (gratis hier te downloaden) en massages met losse grepen.
De groepsleider begeleid de massage, die over de kleding heen wordt gegeven op hoofd, schouders, rug en armen. Volledig veilig dus en gegarandeerd goed voor een moment van rust en ontspanning in de groep. Wordt er regelmatig gemasseerd, minimaal 2x per week, dan zul je de rust, ontspanning en verbondenheid ook buiten de massagelessen gaan opmerken.

Wat gebeurt er in je groep als je met onderlinge kindermassage en aanraakspel gaat werken en zo de oxytocine aanmaak bij de kinderen verhoogd:

 • minder onrust
 • een meer ontspannen sfeer
 • kinderen die weten hoe ze hun grenzen aan kunnen geven
 • hoe ze andermans grenzen respecteren
 • meer onderlinge verbondenheid
 • meer onderling respect en begrip
 • minder “brandjes”

of….

 Wat er gebeurt met de kinderen in de praktijk als Adoenia met hen aan de slag gaat met aanraak- en voelspellen of een massageverhaal met hen doet:

 • ze ontwikkelen een gevoel van zelfvertrouwen en veiligheid door een beter lichaamsbesef
 • ze ervaren de ontspanning door het vrijkomen van de oxytocine
 • ze leren hoe de tastzin hen kan helpen om dingen beter te onthouden
 • ze voelen wat het doet als de grenzen die ze aan geven gerespecteerd worden

En er is meer…

De hierboven genoemde effecten zijn maar een greep uit de positieve effecten die het regelmatig werken met onderlinge kindermassage en aanraakspel met zich meebrengt.
Wat dacht je van een betere nachtrust, sterker immuunsysteem, verbeterde concentratie? Allemaal positieve effecten van het hormoon oxytocine, dat jij kunt activeren door de tastzin in te schakelen.

Tijdens de workshops, trainingen en opleiding gaan we dieper in op de werking van oxytocine en de toepassing van onderlinge kindermassage en aanraakspel. En, misschien nog wel belangrijker, je gaat zelf voelen wat zachte, respectvolle, gewenste aanraking met jou doet. Je zult zelf de ontspannende en rustgevende werking ervaren en met een schat aan ideeën, werk- en spelvormen naar huis gaan. Klaar om de tastzin in te schakelen bij de kinderen in jouw omgeving.

Hebt u belangstelling gekregen voor onderlinge kindermassage?
Geheel vrijblijvend bekijkt Adoenia naar je vraag en hoe wordt een programma voorgesteld.

Op verschillende plaatsen in de wereld lopen soortgelijke initiatieven: enkele voorbeelden en links

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Back